Работа в Украине

Бізнес-коуч Юрій Козій: Тепер час реалізовувати нові бізнес-ідеї.

Про що варто подбати лідеру, щоб успішно вести бізнес в умовах війни?

1. Адаптація бізнес-моделі та нові напрямки

Рівень невизначеності, що був у перші тижні війни, повинен залишитись у минулому. 24 лютого 2022 року у багатьох керівників бізнесу виникала думка про те, що потрібно все перечекати. Але війна не закінчиться завтра. І потрібно пристосовуватись до нових реалій, переводити себе на воєнні рейки. Зараз і є саме той час для розвитку нових напрямків.

Досліджуйте актуальні запити, зміни потреб та купівельної спроможності споживачів. Наприклад, зараз зросла потреба імпорту товарів подвійного призначення. На період воєнного стану держава розширила коло осіб, які мають можливість ввозити такі товари в Україну. Подумайте, як ви можете пристосувати свій бізнес до того, що має попит сьогодні.

Не бійтесь закривати ті напрямки, що не мають перспективи. Просто відпустіть це. Найбільша помилка — чекати, що все стане як раніше. Це дуже небезпечна думка. Зміни невідворотні, потрібно приймати теперішнє і бути готовим змінюватися у майбутньому. Відмовляйтесь від безперспективних проєктів рішуче.

Ще одна важлива річ — реалізація ідей, у які ви вірите як підприємець. Так, дуже важливо розвивати перспективні напрямки, ті, що приносять прибуток. Але власникам чи СЕО, які переглядають свої бізнес-моделі, варто задуматись про те, що приносить їм задоволення у їхній сфері діяльності. Зараз саме час реалізовувати нові ідеї, про які ви давно думали.

2. Як реалізувати зміни на практиці

Я раджу всім модель, якою користуюсь сам. Потрібно розділити свої лідерські обов’язки на три блоки за періодами їхнього виконання: дослідження, ведення та делегування.

Спочатку лідер досліджує нові можливості: шляхи виходу на ринки, нові продукти. Коли стратегія певним чином формується, її потрібно брати в роботу і вести — лідити. І коли стратегія "виросла" і перетворилась на повноцінний напрямок, її можна делегувати, щоб звільнити місце для ведення чогось нового.

З практики – молоді СЕО надто сильно захоплюються дослідженням і не встигають передати його у делегування. Це забирає їхню енергію. А в той час команда, яка може виконувати цю роботу, простоює. Або навпаки, СЕО великих компаній настільки захоплюються веденням і делегуванням, що нічого не досліджують, не впроваджують інновацій. А дослідження і реалізація нового — це саме те приладдя, що допоможе бізнесу розвиватись за нестабільних умов.

3. Зміни у команді як неминучий крок

Коли у вас вже є новий план розвитку, потрібно подбати про наступний крок — людей, які будуть реалізовувати цю бізнес-модель.

Мабуть, у всіх українських компаніях є працівники на ремоуті. Керівникам потрібно прийняти той факт, що найближчим часом це не зміниться. Вашій HR-команді важливо приділити особливу увагу таким людям щодо планування їхнього кар’єрного майбутнього.

Важливо усвідомити, що всі ваші працівники, які перебувають зараз за кордоном, не можуть бути так само задоволені умовами праці, як до війни. Наприклад, хтось переїхав до країни з дорожчим рівнем життя, і його не влаштовує повністю українська гривнева зарплата.

Тут важливо розставити пріоритети, залежно від цінності працівника для компанії. Кого ви готові утримати, чого б це не коштувало. Наприклад, знайти юристів, які допоможуть людині легально працювати на українську компанію, перебуваючи у юрисдикції іншої країни. Кого ви готові тримати тимчасово. Тобто ви розумієте, що людина планує з часом знайти роботу за кордоном, і вам доведеться шукати заміну. І третій варіант — ви прощаєтеся з працівником одразу.

Ситуації з командою не потрібно давати розвиватись самовільно. У ваших працівників є власні потреби та майбутнє бачення роботи. Узгоджуйте з ними свої плани. Адже працівники очікують від роботодавця чіткого меседжу: або я для тебе суперважливий і мені залишатись, або ти не бачиш у мені цінності. Людям за нинішніх умов увага потрібна як ніколи.

Керівнику потрібно прийняти той факт, що склад працівників зміниться, оновиться. Але завдяки гарним менеджерським рисам цей процес втрати людей можна зробити екологічним в плані термінів. Важливо комунікувати з працівниками, щоб вони повідомляли про свої плани, і ви були готові до змін у кадрах. Щоб ви змогли вчасно знайти заміну і передати необхідні знання.

4. Як лідеру залишатись стійким

Щоб мати енергію для розвитку бізнесу та бути опорою для команди, важливо дбати про себе. Я пропоную комплексну модель балансу: тіло/діло/сенси/контакти.

Тіло. Важливо розуміти, що перш за все ви повинні потурбуватись про себе, а потім про інших. Якщо ви не будете відновлювати власний ресурс, сили підтримувати інших швидко закінчаться. Подбайте про власний режим: збалансоване харчування, повноцінний сон, фізична активність. Не сприймайте турботу про себе як егоїзм, це ваша робота на результат. Адже без стійкого лідера бізнес не буде успішним.

Діло. Щоб залишатися в ресурсі, продовжуйте осмислено займатися важливими справами. Будьте там, де ви можете приносити користь. І не знецінюйте свою діяльність під час війни. Люди, які не залучені до армії, також допомагають: сплачують податки, заводять валюту в країну, створюють нові робочі місця.

Сенси. Тут я б хотів повернутися до розмови про реалізацію нових ідей. Це може стати не лише поштовхом для розвитку бізнесу, але й новим сенсом для його керівника. Втілення свого внутрішнього стартапу в життя може стати ключем до ресурсного стану.

Контакти. Я часто чую від клієнтів, що вони відмовляються від багатьох речей через почуття провини. Наприклад, ходити з друзями до ресторану під час війни недоречно. А це вже є відмова не просто від розваги, а від такого важливого аспекту, як контакти. Раніше ці зустрічі людині приносили задоволення, давали можливість спілкуватись, ділитись, жалітись.

Мене мотивує спілкування з нашими військовими з фронту. Вони оптимістично налаштовані та говорять про те, що ми, ті хто в тилу, мають бути стійкими у довгостроковій перспективі. А для цього потрібно дбати про себе та дозволяти собі отримувати задоволення.

5. Все буде добре, якщо цього хотіти

У нових реаліях важливе стоїчне відв’язування від того, що ви накопичили: команда, активи, бізнес-моделі. Потрібно вірити, що навіть якщо доводиться робити все з нуля, ви можете зробити це краще. Успішніше, прибутковіше, з більшим задоволенням для себе. Крім цього, ще й донатити на ЗСУ.

Не застрягайте серед старих і звичних принципів ведення бізнесу. Дійте рішуче і змінюйтеся вже зараз.

Ещё новости