Работа в Европе

Євросоюз хоче уніфікувати обмін гривні у всіх державах-членах

Єврокомісія в п'ятницю прийняла проект у справі обміну банкнот гривні на валюту держав ЄС, що приймають осіб, які втікають від війни в Україні. Це доповнення гуманітарної допомоги, що надається ЄС особам, котрі втікають з України, зокрема під час їхньої подорожі на територію Євроспільноти.

Пропозиція мусить бути ще затверджена Радою. За інформацією ПАП, Єврокомісія контактує з французьким головуванням в Раді ЄС, щоб надати справі пріоритетний статус.

З початку збройного вторгнення Росії в Україну понад 3,8 млн осіб, які втікають від війни проти України, прибуло до ЄС.

Однією з найбільш нагальних потреб біженців є можливість обміну банкнот гривні на валюту країни, яка їх приймає. П'ятнична пропозиція повинна сприяти координованому підходу всіх держав Євросоюзу, щоб забезпечити біженцям з України такі самі умови обміну банкнот гривні на місцеву валюту незалежно від того, яка членська держава приймає цих осіб.

Цей підхід є необхідним з огляду на факт, що Національний Банк України мусив відкласти обмін гривневих банкнот на інші валюти, щоб захистити обмежені валютні резерви країни. У зв'язку з цим кредитні установи в державах-членах ЄС не схилялися до здійснення обмінів з огляду на обмежену конвертованість банкнот гривні і експозицію валютного ризику.

Деякі держави-члени розмірковують про введення державних програм, які підтримували б обмін гривні в обмеженій кількості на особу, а метою Єврокомісії є розвиток спільного підходу до таких програм.

Програми повинні передбачати максимальний ліміт 10 тис. гривень на особу, без оплат, а також обмін повинен відбуватися за офіційним курсом, оголошеним Національним Банком України. Період зобов'язання програм повинен становити щонайменше три місяці.

Джерело: https://ukraina.onet.pl/yevrosoyuz-hoce-unifikuvati-obmin-grivni-u-vsih-derzavah-clenah/6tbz28w

Ещё новости