Работа в Польше

Польща: Біженці можуть заповнити важливу прогалину. У цій бранжі роботи не бракує

Українські біженці можуть заповнити прогалину на ринку праці в секторі торгівлі і послуг, а також виробництва – оцінює Асоціація польських роботодавців торгівлі та послуг (ZPPHiU). Додає, що уряд може підтримати працевлаштування біженців полегшуючи процедуру і фінансуючи догляд за українськими дітьми.

Як сказав ПАП Павел Каплон з правління ZPPHiU, біженці зазвичай кваліфіковані, досвідчені та висококомпетентні кандидати, які можуть заповнити дефіцит ресурсів багатьох підприємств. «Вони з успіхом можуть заповнити прогалину на ринку праці в секторі торгівлі і послуг. Це відноситься не тільки збуту, а й виробництва та всього ланцюга постачання: транспорту та логістики» - зазначив він.

Як він зазначив, звичайно, є проблеми, пов’язані, перед усім з мовним бар’єром. – «Там, де необхідний прямий і інтенссивний контакт з польськомовним клієнтом, буде важко взяти кандидатів без необхідної мовної підготовки, тому нам потрібен час і фінансові витрати» - додав.

«Однак, на посадах пов’язаних з продажем, в ланцюгу постачання або у більшості відділів підтримки ці люди можуть успішно виправдати очікування» - пояснив.

Згідно зі словами Каплона, для деяких організацій адміністративні питання працевлаштування іноземців важкі та складні. «На щастя, у випадку працівників з України норми права дозволяють на віносно швидке працевлаштування, без багатьох формальностей – зазначив він.

Також додав, що є можливість спростити ці процедури, що було б ще більшим полегшенням – «Варто, однак, пам’ятати, що більшість потенційних працівників - це жінки з малими дітьми, тому що в основному вони шукають притулок в Польщі. Я чекаю підтримки зі сторони держави в справі організації догляду за дітьми, щоб ми змогли говорити про професійну активацію цієї групи». – пояснив роботодавець.

У понеділок міністр сім´ї та соціальної політики Марлена Малонг повідомила, що після 24 лютого в Польщі почало працювати понад 30 тис. громадянів України. 75% з них це жінки. – «З тих, хто влаштувався на роботу – близько 25% працевлаштовані за трудовим договором, 73% мають договір про надання послуг. Також розпочинаються сезонні контракти» - сказала.

Джерело: onet.pl

Ещё новости